Řešení bolesti aneb od vrtání lebky až po anestezii
Kdysi dávno člověk dokázal pochopit jen bolest, která byla „vidět“ – řezná zranění či škrábance. Nedokázal si ale dost...
K silvestru neodmyslitelně patří popíjení alkoholických nápojů. I když často máme ty nejlepší úmysly, ráno se stejně probouzíme s bolestí hlavy. Držte se našich rad a první den roku 2016 si užijete v plné síle.
S každým alkoholickým nápojem, který vypijete, se z těla vyloučí až 4× tolik tekutiny. Diuretický účinek alkoholu a jeho schopnost dehydratace přispívají k potížím spojeným s kocovinou. Právě odvodnění je příčinou bolestí hlavy a obecně nepříjemných pocitů. Doporučuje se tedy vypít s každým nápojem i sklenici vody. Hydratace totiž dokáže snížit negativní účinky alkoholu.
Možným způsobem je také konzumovat pití s ledem. Jak kostky tají, nápoje se ředí. Pokud navíc budete pít pomalu, zůstanete ve formě. Není nutné spěchat, tělo absorbuje alkohol rychleji, než jste schopni jej zmetabolizovat. Čím rychleji tedy pijete, tím více času stráví toxiny ve vašem těle, ovlivní mozek a další tkáně. Tempo zpracování alkoholu závisí na pohlaví, hmotnosti, věku a zdravotním stavu. Jinak platí, že jeden drink se metabolizuje zhruba 60 minut.
Bylo zjištěno, že sycené nápoje zvyšují rychlost vstřebávání alkoholu do krve. Střídejte sekt s čistou vodou nebo si zkuste objednat pití, které vypadá podobně – ovocné pivo ve skleničce na šampaňské. Budete mít pocit, jako byste měli „skutečný“ sekt, ale nebude to mít takové důsledky.
Vědci potvrdili souvislost mezi pitím alkoholických nápojů a kongenery, chemickými látkami, které přispívají k chuti, vůni a barvě nápoje. Ve studii lidé pili buď whisku, nebo vodku se stejným obsahem alkoholu. Druhý den obě skupiny uvedly, že mají kocovinu. Zajímavé je, že jedinci popíjející whisku se cítili hůře v porovnání s druhou skupinou. Vědci to připisují právě poměru kongenerů, kterých je ve whisky 37× více. Obecně lze říci, že čiré pití obsahuje méně kongenerů než tmavé, není to však jasným pravidlem. Lepší je však pít dražší pití, to levnější má tendenci obsahovat vyšší množství zmiňovaných chemických látek.
Konverzace je ideálním způsobem, jak předejít pití. Mluvíte-li, nepijete. Nejlepší způsob, jak zaměstnat ústa, je však dát si něco k snědku. Jídlo zpomaluje vstřebávání alkoholu, takže budete mít více času jej zmetabolizovat. Co je vhodné jíst? Skvělé jsou potraviny bohaté na polynenasycené tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v některých rybách (losos, tuňák, makrela, sardinky), ořechách a semenech (vlašské ořechy, lněná semínka).
Obecně nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat, je alkoholu se vyhnout. Ne každý má však tak silnou vůli, zvláště je-li obklopen popíjejícími kamarády – to pak může pociťovat jistý sociální tlak. Zvolíte-li nakonec alkoholické drinky, nezapomínejte na dostatečné pití čisté vody!
(ave)
Zdroj: http://www.webmd.com/
Jak zvládáte dlouhé cestování?
Co rozhoduje o tom, zda náš práh bolesti bude vysoký nebo nízký? Kdo vnímá bolest intenzivněji, muži nebo ženy? Jak se bolest léčí? Máme se bát opiátů? Na to vše jsme se zeptali primáře Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů Fakultní nemocnice Motol, MUDr. Jiřího Kozáka.
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.